Vejr og klima i Tyrkiet

Vejrmæssigt associerer de fleste mennesker nok Tyrkiet med høj sol og strandvejr. Men Tyrkiets klima er mere varieret end som så, og bevæger man sig væk fra syd- og vestkysten, eller besøger Tyrkiet uden for sommerperioden, er det andre vejrforhold som gør sig gældende.

Klimaet i Tyrkiet varierer fra område til område, og først og fremmest er der kontrast mellem det bjergrige indland og kysterne. Kyststrækningerne har mildere klima dels på grund af nærheden til havet, men også fordi kysterne ligger i læ af bjergene.

Middelhavskysten har tørre somre og milde, men regnfulde, vintre. Temperaturer omkring 25-35 grader i juli og august måned gør sydkystbyer som Alanya og Antalya til populære mål for sol- og badeferie. Men i hele perioden maj til oktober har middelhavskysten et behageligt rejseklima med minimumstemperaturer på 15 grader og begrænset nedbør. Den vestvendte kyst mod Ægæerhavet har ligeledes middelhavsklima mod syd, men mere tempereret klima nordpå.

Området ud mod Sortehavet har lavere temperaturer end de sydvendte kyster, og nedbørsmængden ligger over landets gennemsnit. Mindst regn falder der i forårs- og sommerperioden. Netop på grund af beliggenheden nær Sortehavet, er Istanbul en smule køligere end andre byer på denne breddegrad. Istanbul er Tyrkiets eneste rejsemål som for alvor egner sig til både til sommer- og vinterturisme. Dog vil mange turister måske foretrække at besøge Istanbul i det sene forår eller det tidligt efterår, hvor temperaturerne egner sig bedre til storbyferie, end under de varme sommermåneder. Den koldeste periode er januar til marts, men temperaturerne kommer ikke under frysepunktet i Istanbul.

Kommer man væk fra kysterne og ind i landet hersker typisk fastlandsklima, med store temperaturudsving. Vintrene er hårde og lange med temperaturer under frysepunkt og store mængder sne. Somrene derimod er tørre og varme. Jo længere østpå i landet desto mere udpræget er disse udsving, og i visse områder kan man opleve dyb sne fra december til april og sommertemperaturer på op til 45 grader celsius.