Side

Side ligger på Tyrkiets Middelhavskyst mellem Alanya og Antalya. Det er en charmerende by med smukke strande og en begivenhedsrig historie, der har efterladt interessante kulturminder overalt i byen.

Side var for bare 15 år siden en lille fiskerby. I dag valfarter tusindvis af turister til byen hver sommer, og hotellerne bliver flere og flere for hvert år. Side har fem kilometer sandstrand på hver side af halvøen, hvor den gamle bydel ligger. Al hotelbebyggelse ligger ud til den vestlige strand, som er den mest børnevenlige. Den østlige strand er en smule mere rolig og bruges af både lokale og turister. Side giver rig mulighed for at afprøve forskellige typer vandsport, eksempelvis bananbåde, vandski og jetski. Visse hoteller tilbyder også vindsurfing.

Side blev grundlagt det 7. århundrede før Kristi fødsel og har en spændende historie med skiftende riger – fra grækerne, til romerne og byzantinerne. Gennem flere århundreder var Side en vigtig havneby, men den mistede sin betydning og først i slutningen af 1800-tallet blev byen igen beboet. Indbyggerne i Side levede en beskeden fiskertilværelse indtil turisterne opdagede byens charme.

Sides ældste spor er fra romertiden. Nær hovedgaden finder man den gamle byport, som er indgangen til den gamle by, der ligger på en cirka 1 km lang landtange. I den gamle bykerne fornemmer man virkelig den antikke stemning. Her ligger almindelige huse side om side med romerske søjler og ruiner. Restaurant- og cafeliv, er der også masser af, ligesom det bugner med farverige souvenirbutikker og handlende, der konstant er parat til at sælge lædervarer, smykker, is og meget andet til turisterne.

Byens velbevarede amfiteater fra det 2. århundrede vidner om, at Side engang var centrum for handel og kultur. Her har dyr og gladiatorer i sin tid kæmpet til lyden af op til 17.000 hujende tilskuere. En to meter høj mur omkring den runde scene skulle beskytte de første rækker af tilskuere mod aggressive dyr, men muren gjorde det også muligt at fylde pladsen med vand og opfører stormfulde søslag. Side var nemlig i den græske periode berygtet for at samarbejde med pirater, og var desuden centrum for slavehandel. Tæt på teatret ligger også den gamle romerske agora og ruinerne af et bibliotek. Sides museum har til huse i et af de gamle romerske badeanlæg. Her kan man se en samling af romerske sarkofager og skulpturer fundet under udgravninger i området.

I Side er der altså masser af oplevelser, for de som vil opleve en snært af det antikke romerrige, men strandene, restaurantlivet og shoppingmulighederne efterlade heller ikke noget at sukke efter. Byen har også et aktivt natteliv. Yderst på halvøen ligger de mest populære barer, helt tæt op ad Apollotemplet og Athenetemplet fra det 2. århundrede. Ved aften- og nattetid er templerne oplyst, hvilket gør byturen smukkere end de fleste andre steder i verden. Og er man ikke til kulørte drinks og diskorytmer, kan man altid slentre en aftentur op ad stranden.