Shopping i Tyrkiet

En rejse til Tyrkiet bør selvfølgelig krydres med den en god portion osen og shopping i de livlige basarer og handelsstrøg. Sæt god tid af til at indsnuse den orientalske atmosfære i selskab med tæpper, smykker, lædervarer, kashmir sjaler, krydderier, vandpiber, kopivarer og andre varer som et sultent basarhjerte kan tænkes at begære.

Det er ikke unormalt at blive budt på te af en tyrkisk sælger. Denne gestus skal ses som en venlighed og en tradition, og indebærer ikke at du er tvunget til at købe noget. De tyrkiske sælgere er ellers temmelig langt fremme i skoene. I basarer og på souvenirgader står der flere steder provisionslønnede folk udenfor butikkerne, der forsøger at lokke turister ind i butikkerne. Mange af dem kommer med opmuntrende tilråb, spørger interesseret, hvor man er fra, og hvis de får et svar vil de sikkert fyre et par danske fraser af.

Der er ingen grund til at holde sig tilbage, når det gælder om at prutte om prisen i basaren eller i gadeboderne. Ofte vil man opleve at kunne få en vare til under halvdelen af sælgerens første prisudspil. Desuden er det en del af ”legen” som tyrkerne næsten ser ud til at nyde.

Tæpper er en tyrkisk specialitet, og man bør ikke snyde sig selv for et besøg i en tæppeforretning. Der findes overordnet to typer tæpper – det vævede Kelim-tæppet og det knyttede tæppe. Begge typer findes i alle farver og mønstre, og materialet er for det meste ren uld eller en blanding af uld og silke. For 10 år siden var tyrkiske tæpper nærmest grotesk billige, men priserne er steget de senere år. Man bør derfor lige undersøge prisniveau og udvalg, inden man begynder at prutte om prisen over en kop te. Denne teknik gælder i øvrigt alle varer i den dyre ende af spektret.

Er der ikke plads til et tæppe i kufferten, så er et smukt stykke keramik et godt alternativ. Udvalget er stort og består både af masseproducerede varer og de dyrere håndmalede varer. Til de der kan lide brætspil eller blot er blevet inspireret af tyrkernes hyggestunder over et godt spil backgammon i solen, findes flotte udskæringer i træ af blandt andet backgammon- og skakspil.

Smykker findes i mange forskellige afskygninger, med og uden perler og både i sølv og guld. Især guldsmede er der stor tradition for. Både sølv- og guldsmykker og lædervarer er stadig meget billigere end i Danmark.

Hvis man har undret sig over, hvad der blev af skindet på de mange får og lam, som indtages på de tyrkiske restauranter, så råder første shoppingtur bod på denne undren. Overalt hænger der lædervarer, frem for alt jakker, og her skulle der som sagt være mulighed for en god handel.

Husk at man desværre kun må indføre varer til en samlet værdi af max 1350 kroner fra ikke-EU lande. Ved større køb kan man eventuelt gemme kvitteringen som dokumentation i tolden.