Pamukkale – bomuldsborgen i Tyrkiet

Pamukkale betyder bomuldsborgen på tyrkisk, og det er ikke svært at forstå, hvor inspirationen til dette navn kommer fra, når man skuer ud over et væld af kalkterrasser, som strækker sig mange meter ned ad en bjergskråning.

Pamukkale er et overvældende syn, og en af Tyrkiets største turistattraktioner beliggende 200-300 km fra både Marmaris og Antalya. De hvide terrasser er skabt af kalkholdigt vand, som gennem årtusinder er strømmet op fra undergrunden og løbet ned ad bjergsiden. Ud over terrasserne er der mængder af små og store bassiner med det mineralrige vand, som siges at være godt for bl.a. muskler og hudsygdomme. Romerne opdagede allerede for over 2000 år siden vandets helseeffekter og grundlagde i 190 før Kristi fødsel kurbyen Hierapolis på toppen af ”borgen”.

I 1980’erne og 1990’erne blev Pamukkale et populært turistmål, og der blev bygget en lang række hoteller på toppen. Men turistudviklingen var næsten ved at ødelægge det fantastiske naturområde. Vandet blev brugt til swimmingpooler, og turister vaskede sig med sæbe i bassinerne, solede sig og gik med sko på de hvide terrasser. Med tiden blev bassinerne udtørret og terrasserne blev mange steder mere gråsorte end hvide. Men i 1988 fik Pamukkale, sammen med Hierapolis, plads på Unesco’s liste over verdenskulturarv, og i 1990 oprettede man et naturreservat omkring området. Gennem 1990’erne blev der iværksat en redningsplan for Pamukkale. Hotellerne på toppen er nu revet ned – og i dag kan de besøgende ikke længere bade i bassinerne.

Pamukkale er dog stadig en unik seværdighed, som absolut bør besøges. Synet af de storslåede kalkterrasser er – især i tidlige morgentimer og sene aftentimer – et eventyrligt syn, som man ikke skal gå glip af. Det er også stadig muligt at få en svømmetur i det varme, helbredende vand i kunstige bassiner som er anlagt i nærheden. Og i Hierapolis ligger Kleopatrabadet, hvis 36 grader varme, mineralholdige vand efter sigende virker foryngende. Der er mange busture til Pamukkale fra bland andet Marmaris, og nedenfor terrasserne ligger en hyggelig landsby med overnatningsmuligheder for rejsende, der ønsker at blive over natten.

I forbindelse med et besøg i Pamukkale, bør man bruge lidt tid i Hierapolis, som udover at have kurbade, er et vigtigt arkæologisk område. Byen havde sin storhedstid i 100-300-tallet og byder på en lang række ruiner fra denne tid. Blandt de største attraktioner er rester af et stort amfiteater og en antik begravelsesplads, hvor mange af datidens rige kurgæster ligger begravet.