Marmaris i Tyrkiet

Som flere andre tyrkiske Middelhavsbyer var Marmaris for få årtier siden en søvnig fiskerby som vågnede op til dåd, da turisterne gjorde sit indtog. Fest og farver, eller krydstogt langs den fredfyldte skærgård? Begge dele kan du opleve i Marmaris.

På grænsen mellem Ægæerhavet og Middelhavet ligger kystbyen Marmaris. Sommer i Marmaris havneområde byder på glad musik, restauranter med dans og underholdning, øl, drinks, hennatatovører, souvenirs, neonskilte og mad fra de fleste verdenshjørner. Kort sagt en stemning, der på ingen måde minder om den engang så stille fiskerby. Nattelivets bølger går også højt i Marmaris. På Bar Street, som den mest livlige gade hedder – eller i hvert fald kaldes – ses alt fra tørklædeklædte hoveder til bikiniklædte bryster. Her danses, drikkes og hygges over vandpiber.
Men Marmaris er ikke bare fest og glade dage. På en høj over byen ligger borgen fra 1500-tallet. Her samlede en sultan i år 1522 sine tropper inden angrebet på Rhodos. Borgen fungerer i dag som byens museum, med etnografiske og historiske udstillinger. Området omkring borgen er charmerende, med små snørklede gader og caféer og restauranter med udsigt over havet.

Strandene ved Marmaris er ikke noget at skrive hjem om, men det er muligt at tage busser eller både til eksempelvis Icmeler eller Turunc, som har bredere strande med plads til en beachvolleykamp og et par ekstra liggestole. Icmeler er Turunc en del mindre end Marmaris og har et roligere miljø. Marmaris har selvfølgelig også den obligatoriske basar med handlende, der smilende lokker turisterne mod deres boder, som bugner af plastiksouvenirs, bikinier, guldsmykker, tesæt og andre varer der kan gøre din pengepung lettere.

Vil man væk fra det hektiske byliv for en stund, er bådudflugter en fremragende mulighed. I sommerperioden er der to daglige afgange til Rhodos, som ligger lige ud for Marmaris kyst. For de der vil længere væk, findes der forskellige variationer af minikrydstogter til strandene og øerne i Marmarisbugten. Ved havnen er der masser af arrangører, der udbyder bådturer af forskellige dages varighed. En af mulighederne er at sejle til Fethiye (øst for Marmaris) med en såkaldt gület, som er en traditionel tyrkisk træbåd. Turen går gennem den idyllisk skærgård, og vælger man luksusudgaven, bliver maden serveret af en kok, mens gæsterne solbader på dækket eller snorkler i havet.