I Tyrkiet mødes Middelhavets med Mellemøstens gastronomi, og det Tyrkiske køkken siges at være et af de bedste i verden. Her er langt mere end kebab på menuen, hvilket man vil opdage, hvis man bestiller meze, som er en samling af traditionelle tyrkiske forretter. Altså samme princip som med spanske tapas. I små skåle på midten af bordet serveres vinbladsdolmer, sorte oliven, fyldte auberginer, butterdej med spinat og fetaost, youhurtsdressing og meget andet godt. Hertil spises lavas – et luftigt brød med sesamfrø. Vinbladsdolmer og fyldte auberginer er ikke den eneste variant inden for det tyrkerne kalder dolma. Fyldte grøntsager fås i mange afskygninger, for eksempel tomater, kål og peberfrugter fyldt med krydret ris, ribs, pinjekerner, kanel med mere.
Det er svært at være vegetar i Tyrkiet. Langt de fleste hovedretter består af kød eller fisk. Det mest almindelige kød er oksekød, lam, får og kylling. Retterne varieres med et væld af krydderier som spidskommen, paprika, hvidløg, dild og persille. En af de klassiske retter er köfte, som er kødboller – oftest lavet af lammefars. En anden typisk ret, börek, er tærte med oste-, kød, eller grøntsagefyldning.
Desserter og søde sager er et helt kapitel for sig i det tyrkiske køkken. Specialiteten er meget søde kager af smørdej og sirup, som foruden at blive serveret på konditorier også er en fast bestanddel af morgenmaden på de fleste hoteller. Den tyrkiske konfekt med det sjove navn, lokum – også kendt som Turkish Delight – er ligeledes en sød, geleagtig oplevelse, med eksempelvis pistaciesmag.
Men man kommer ikke uden om kebabben! Kebab betyder grillet kød og fås i mange afskygninger. Dönerkebabben på det roterende lodret spyd, hænger i gaderestauranter overalt, og der langes flere varianter af det afskårede kød over disken til priser omkring en dansk 10’er. Af andre lækre fastfoodretter bør den tyrkiske pizza, pide, nævnes.
Te er nationaldrikken i Tyrkiet. Sort te med masser af sukker drikkes overalt af små fine teglas, og kommer man på besøg i private hjem, er det te der bydes på. Den koffeinfri æblete er også noget man som turist bliver budt mange gange under sit ophold i Tyrkiet, men den er netop til turister og ikke noget de lokale kunne finde på at drikke. Kaffe er mindre populært, men det drikkes, og det drikkes med sukker. Af alkoholiske drikke er anissnapsen raki tyrkernes foretrukne, og den kan drikkes til alle måltider. Ølkulturen i Tyrkiet er blomstret i de seneste år, og her er Efes Pilsen den mest almindelige, lokale øl.