Istanbul i Tyrkiet

Istanbul er ikke Tyrkiets hovedstad men vel nok landets kulturelle hovedstad. Den blev udnævnt til Europæisk Kulturby i 2010, og sloganet ”Istanbul – en bro mellem Europa og Østen” er på alle måder en korrekt betegnelse for den mangfoldighed af mystik og moderne byliv, der møder Istanbuls besøgende.

I Istanbul haster businessmænd til moskeen ved lyden af bønnekaldet, der blandes med internationale popmelodier på de moderne handelsstrøg. Istanbul er yderst moderne, samtidig med, at de gamle traditioner og kulturer er allestedsnærværende i byen. Opdelt af Bosporus-strædet ligger Istanbul både i Asien og i Europa, men det er på den europæiske side og især omkring Det Gamle Istanbul man finder de største attraktioner.
Istanbul var – under navnet Konstantinopel – hovedstad i det byzantinske rige i mere end 1000 år, inden det blev overtaget af de muslimske Osmanner i omkring 1300-1400-tallet. Byen har mange levn fra den byzantinske tid tæller bland andet landmure, paladser, mosaikker og moskéer, hvoraf mange er præget af den osmanniske periode. Istanbuls byder på et utal af kulturattraktioner fra begge perioder. Hagia Sophia er, med dens enorme kuppel, den største og mest imponerende af byens moskéer, er en af Istanbuls absolutte hovedattraktioner, med mange flotte mosaikker. En anden af byens velbesøgte moskeer er Den Blå Moské, som egentlig hedder Sultanahmet Camii. Den er Istanbuls vartegn, og har fået sit tilnavn på grund af de tusindvis af blå fliser i smukke mønstre, som bryder moskéens inderside. På det osmanniske Topkapi-palads, der var sultanens residens, kastes den besøgende ind i et fascinerende virvar af detaljerig arkitektur, udsmykning og kunst i alle tænkelige stilarter.

En god afveksling fra gamle kulturminder, får man på Den Store Basar er, der udover at være de lokales indkøbscenter, et mekka for shoppingglade turister, med hang til orientalsk stemning. Krydderier, mavedanserkostumer, røgelse, smykker, turkish delight og vandpiber er bare få af de varer det bugner med i basaren. Vil man se lidt mere vestligt prægede shoppingkultur skal man gå en tur op ad byens berømte indkøbsgade, Istiklal Cad., hvor Starbucks, McDonlads og tøjbutikker med internationale varemærker har åbent til sent på aftenen. Det er også omkring denne gade man finder den største koncentration af Istanbuls pulserende natteliv, med alt fra livemusik, vandpibebarer og store, smarte diskoteker.

Istanbul er et overflødighedshorn hvad gælder madoplevelser. Prøv for eksempel en god meze (buffé) med alt det bedste fra det tyrkiske køkken – og tilhørende raki, eller en af de mange kebabversioner fra gadekøkkenet. Desserten kan indtages på et af de mange konditorier der har alt til den (meget) søde tand. Og gå ikke glip af et besøg på et af de små autentisk tehuse.
Istanbul er en moderne metropol med store operaopsætninger, moderne kunst, sushirestauranter og fashionabel shopping. En moderne metropol, der også indeholder smukke hammammer, orientalske markeder, enorme kupler og vandpibecaféer. Kort sagt en enestående kombination af Europa og Orienten, som ingen andre byer i verden kan beværte.