Hammam – tyrkisk bad

”Jeg føler mig som et nyt menneske”, ”ren fra inderst til yderst!”. Sådan siger mange turister efter en tur i hammam – et tyrkisk bad. I smukke omgivelser kan man lade kroppen blive skrubbet igennem, få en hyggesnak med vennerne – og derefter træde ud på gaden med en følelse af både fysisk og mental renselse.

Et besøg på et tyrkisk bad giver turister mulighed for at opleve en folkelig tradition med rødder helt tilbage i det gamle romerrige. Den romerske badekultur spredte sig først til det byzantinske rige og senere til det osmanniske rige, hvor badekulturen blev forenet med islam. Her kom hammam til at fungere som et afvaskningsritual, inden et besøg i moskeen, og da folk ikke havde rindende vand hjemme var det samtidig en passende måde at få et bad. Hammammerne var også et pusterum fra dagligdagen, hvor man kunne sladre med venner og bekendte, og måske endda finde potentielle ægtefæller til den ældste søn. I dagens Tyrkiet er hammamtraditionen mindre udbredt end før i tiden, men hammammer bruges dog stadig af mange som et mødested, inden fredagsbønnen i den nærliggende moske.

Et hammambesøg starter med afklædning og udlevering af håndklæde, inden man træder ud i selve badeafdelingen. På de fleste bade er det frivilligt, om man vil være helt afklædt eller have badetøj på, men nogle steder er badetøj påkrævet – også selvom der er separate kvinde- og herreafdelinger. Temperaturen i baderummet er 40-50 garder, og rummet er ofte meget smukt med marmorgulv, orientalsk mønstrede klinker og kuppelformet loft. Mens man venter på sin tur hos en af de ansatte massører, kan man slå sig ned på de lave marmorbænke, og på ægte hammamvis give sig hen til snakken. Vaskeritualet forgår som regel i midten af rummet på et stort cirkelformet marmorplateau, hvor massøren starter med at give en grundig afskrubning. Til dette formål bliver man nogle steder tilbudt at købe sin egen skrubbehandske, hvis man ikke ønsker at massøren genbruger den handske, som er anvendt på andre gæster. Handsken skrubber alle de døde hudceller af kroppen og efterlader den silkeblød. Efter afskrubning sæbes man ind og får en omgang, tit ret hårdhændet, kropsmassage.

Man kan finde hammammer i flere forskellige prislejer. De dyreste henvender sig til turister – og er også oftest de smukkeste. For et par hundrede kroner kommer man ind på en af de store, flotte hammammer. Men det er ikke altid i de dyreste, man får mest for pengene, og desværre har turistbadene ry for dårligere kvalitet – for eksempel kortere massage – end de bade, som fortrinsvist bruges af lokale. Ønsker man en helt autentisk oplevelse, kan man derfor vælge en af de små lokale hammammer, eller hvorfor ikke prøve flere forskellige? Enten for sammenligningens skyld, eller fordi man nemt kan gå hen og blive afhængig af den afkobling som et tyrkisk bad yder. Hammammer findes overalt i Tyrkiet, og bør være en del af såvel storbyferien eller badeferien.

Kommenter om Hammam
vi har besøg hammam hver gang vi har været i tyrkiet og det er noget af det bedste man kan give sig selv og med hensyn til de store og små hammammer er vores oplevelse klart de bedste de små her føler man sig meget forkælet og i centrom derfor vælger vi nu altid de små.