Alanya i Tyrkiet

Alanya har noget at byde på for alle slags rejsende. For foden af Taurusbjergene mødes orientalsk charme og det moderne byliv, og her er plads til både forelskede par, børnefamilier og festglade unge.

For ikke så mange år siden var Alanya en lille fiskerlandsby. Men turismen, som for alvor tog fat i 1980’erne, har virkelig givet byen et opsving, og i dag er Alanya en større by, med cirka 150.000 indbyggere, som stadig vokser. Det er specielt skandinaviske, tyske og russiske turister, der gør sit til at fylde byen op i sommerhalvåret.

Alanya ligger på Tyrkiets middelhavskyst omkring 120 kilometer fra Antalya. Denne beliggenhed betyder, at byen er begunstiget med et tørt og varmt sommerhalvår, med garanti for badevejr mange måneder om året. I august, som er den varmeste måned, kan døgnets middeltemperatur ligge på omkring 30 grader celsius. I sådan et vejr, er det ofte rarest at bare sole sig og nyde livet på den lange, smukke sandstrand, og tage en dukkert i middelhavet når solen steger for meget. Og det er netop hvad de fleste turister gør når de besøger Alanya.

Men Alanya har mere at byde på end bare strand og godt vejr. Byen har gennem mange hundrede år haft en forsvarsmæssig, strategisk placering for skiftende imperier. Derfor har Alanya en lang og interessant historie og mange gamle bygninger. Bland de vigtigste er Alanyas borg, der troner på klippetoppen af den landtange, der går ud fra byen, og Det Råde Tårn ved havnen. Begge spændende attraktioner, ingen besøgende bør gå glip af. På Alanyas museum kan man opleve arkæologiske fund fra hele Anatolien, så som værktøjer og smykker dateret tilbage til romersk og byzantinsk tid, men også en afdeling fra nyere tid, bland andet et værelse indrettet og udsmykket som et typisk Alanya-hjem fra 1800-tallet.

Øst for landtangen, ligger havnen, som er spækket med restauranter, spændende shoppinggader, og festligt natteliv når solen går ned. Herfra går der også udflugtsbåde rundt om halvøen. Og udflugtersmuligheder er der nok af. Ikke langt fra centrum ligger en drypstenshule, der med en luftfugtighed på 95 procent siges at have helbrende virkning på astmapatienter. Eller hvad med tyrkisk aften, med mad, mavedans og folkemusik, lidt uden for byen? En rigtig familietur kunne også gå til det store vandland 30 kilometer fra Alanya. Men man kan også bare vælge at vandre gennem basaren, gå i tyrkisk bad, spille beachvolley, drikke strawberry daiquiri med udsigt over Middelhavet, og vende hjem solbrun og afslappet.

Nattelivet i Alanya

Ud over smukke strande og stemningsfulde ruiner byder Alanya på et pulserende natteliv. I gåafstand fra kystens mange hoteller ligger stribevis af diskoteker, barer og caféer, hvorfra internationale popsange og tyrkiske hits gjalder ud i nattelivet.

Crazy Horse en af de absolut mest populære barer og bl.a. meget velbesøgt af skandinaver. Her spilles en blanding af de gode gamle klassikere og nyere musik. Aftensmaden kan indtages her indtil klokken 22.00, hvorefter feststemningen skyder i vejret.

Robin Hood er byens største diskotek. De fire etager er indrettet i forskellige temaer. Der er blandt andet hawaiitema, eller hvad med at danse natten lang i Sherwoodskoven?

Efter midnat kommer der for alvor gang i Alanyas dansegulve. Alle barer og diskoteker i centrum lukker dog klokken 03.00, men hvis man vil feste videre, er der steder uden for centrum med åben til den lyse morgen. En mulighed er diskoteket Auditorium, som ligger 20 minutters buskørsel fra havnen. Transporten er gratis, men der er entré i døren, hvilket ellers er sjældent på de øvrige diskoteker. Busserne afgår fra Bitsro Bellmann, som er endnu en af de populære barer/diskoteker ved havnen. Her kan man danse på et af de mange dansegulve, eller slå sig ned i en sofa på udendørsterrasserne og nyde synet ud over havnen.

Bliver man træt af at lytte på de samme hits som derhjemme, kan man kigge forbi baren Cello ovenfor havneområdet, hvor der spilles moderne tyrkisk musik. Der er også rig mulighed for at opleve livemusik i Alanya, for eksempel på Boomerang i havneområdet, der har livebands hver aften. Er man til det mere eksklusive, er en tur i Det Råde Tårns Skybar ikke et godt bud. Her kan du, til lyden af loungetoner, nyde en cocktail og den fantastiske udsigt over havnen. Hvis du har mod på det, kan du på fredage deltage i deres latinaftener eller squaredance på onsdage.

Strandliv og shopping i Alanya

Alanyas strand er naturligt opdelt af en stor klippe. Mod øst ligger Dalmatas strand, som er en mest børnevenlig, fordi vandet er lavt et langt stykke udfra kysten. Mod vest ligger Kleopatra-stranden, som normalt går for at være den bedste, fordi der er færre sten i vandet. Men begge strande er fulde af liv, strandstolesælgere, kiosker med forfriskninger, restauranter og toiletfaciliteter. Ja, stort set alt du behøver for at blive på stranden hele dagen.

Strandene i Alanya byder også på forskellige former for aktivitet. Der er masser af beachvolleybaner, og er man til det lidt vildere, er der også mulighed for blandt andet jetski, bananbåd og paragliding. Det største udbud af vandsport findes ved Icekum-stranden, som ligger 25 kilometer vest for Alanya. Ved havnen er der mange udbydere af dykkeroplevelser, og det er også muligt at tage dykkercertifikat på sin ferie i Alanya.

Den ægte tyrkiske shoppingsatmosfære oplever man i basaren i centrum af byen, eller langs gaden Damlatas Cad og dens sidegaderne. Billige kopier af kendte mærkevarer, som Dolce & Gabbana, Adidas og Hugo Boss, er en af hovedvarerne her. Der er også overraskende mange guldsmede, og her kan man gøre et godt køb, selvom guldet er 14 karat og ikke 18 karat som herhjemme. Der udover bugner det med krydderier, lædervarer, vandpiber, tesæt, T-shirts, tæpper, kunsthåndværk og en masse andre souvenirers. Jo, der skal nok blive lejlighed til at fiske et par tyrkiske lira op ad lommen. Det blå, tyrkiske øje, kan købes overalt og i mange afskygninger, blandt andet til at hænge over døren og som øreringe. Øjet holder efter sigende det onde væk, så det må siges at være en nyttig souvenir, og måske en god gaveidé.

Sevärdheter i Alanya

Alanyas borg

Kun et par kilometer fra Alanyas hektiske bymidte ligger seljukkernes gamle borg hævet 250 meter over havet. Borgen er en af Alanyas største turistattraktioner, og herfra er der en smuk udsigt over hele byen.

Alanyas borg ligger som et vartegn over byen yderst på den enorme klippe, hvorfra man har en fantastisk udsigt over Alanya, Taurusbjergene og det turkisblå Middelhav. Romerne havde i sin tid bygget et fort på denne plads, som sultan Alaettin Keykubat senere byggede ovenpå i årene 1226-1232. Borgen består af ca. 140 tårne og en 6,5 kilometer lang mur, og det enorme bygningsværk blev i seljukkernes og osmannernes tid brugt til at opbevare fanger, skatte og ammunition. Mange fanger blev endda henrettet ved et skub ud over den høje klippevæg.
Borgen fungerer i dag som museum, og man betaler en mindre entré for at komme ind. Selve borgen er desværre ikke i lige god stand over dele hele, men udsigten er forrygende, og de besøgende kan blandt andet se gamle cisterner og en byzantinsk kirke fra 1100-tallet. Det lille landsbysamfund, Ehmedek, som ligger nedenfor og omkring borgen, er også hele den stejle tur værd. Der er cirka 5 kilometer op ad bjerget ad små stejle gader, så det kan anbefales at tage gåturen gennem landsbyen på vejen ned, hvis man vil skåne lårmusklerne. På vejen passerer man gamle smukt beliggende træ- og stenhuse på bjergskråningen, og mange små hyggelige caféer og restauranter, hvor man kan stoppe for et hvil og en kop te. Ude ved vejen sidder kvinder og broderer og strikker til deres små boder, familierne sludrer foran husene, og det hele minder om hvordan Alanya så ud inden byen blev moderne.

Ønsker man at overnatte på toppen, kan man vælge at indlogere sig på Club Hotel Bedesten, som er en gammel ombygget karavanestation fra den osmanniske tid, der ligger på borgklippen. At dømme efter værelsernes størrelse var de rejsende ikke lige så forvendte for 500 år siden, som nutidens turister. Men går man efter atmosfære, er hotellet absolut en overnatning værd.

Alanya – Det Røde Tårn

Det Røde Tårn, eller Kizil Kule som det hedder på tyrkisk, er måske Alanyas vigtigste varetegn. Det bruges da også på byens flag. Tårnet har fået sit navn efter de røde sten, det er bygget med i år 1226.

Det store, røde, ottekantet tårn har fem etager, er 33 meter højt og måler næsten 30 meter i diameter. Ligesom Alanyas borg, er Det Råde Tårn opført af sultan Alaettin Keykubat i 1226 kort tid efter, at den daværende armensk styret by overgav sig til seljukkerne i 1221. Tårnet ligger helt ud til havnen og blev bygget med det formål at forsvare byen mod fjender fra havet – en funktion det havde i mange 100 år efter. I midten af tårnet er der indbygget en vandcisterne, der kunne samle regn op gennem den nedbørsrige vintertid, og cisternen bruges stadig den dag i dag. Tårnet blev åbnet for besøgende i 1979.

Bygningens nederste etage er taget i brug som etnologisk museum. Museet fortæller historien om fortet, og har derudover forskellige udstillinger, for eksempel samlinger af våben, tøj, arbejdsredskaber og lignende fra den seljukkiske og osmanniske periode. Ud over udstillingen kan man glæde sig over synet af fortets meget smukke og rustikke rum.

Køber man billet til tårnet, får man ud både adgang til museet og lov til at vandre de 85 trin op til bygningens øverste etage, hvorfra der er en formidabel udsigt. På fjerde etage kan man se åbningen til den store vandcisterne i midten. Læg mærke til de smalle skydeskår overalt i bygningen, som gjorde det mere sikkert for soldaterne at angribe fra, og opholde sig på fortet.

Følger man murerne sydpå når man til skibsværftet, Tersane. Beskyttelsen af værftet var en af Det Råde Tårns vigtigste opgaver. Værftet bliver i dag brugt af fiskere.

Alanya Aquapark

Vil man væk fra sand og saltvand en dags tid og få adrenalinniveauet i op – eller bare hygge – så er Alanya Aquapark en god udflugtsmulighed, der passer hele familien.

Cirka 30 kilometer vest for Alanya ligger Alanya Water Planet Aquapark, som er et af Tyrkiets største vandlande. Parkens areal er på ikke mindre end 65.000 kvadratmeter og her er hele familien garanteret underholdning i en heldag. I alt er der 23 vandrutsjebaner, og mon ikke variationen fra ”Familierutsjebanen” til ”Kamikaze” nok skulle tilfredsstille legebørn i alle aldre?

Ud over rutsjebaner byder parken bland andet på vandfodbold, en 350 meter lang raftingtur i kano, hvor man kan kæmpe mod kunstige bølger og bassiner med små søde rutsjebaner i glade farver, der er tilpasset familien alleryngste. Men der er også masser ”tørre” aktiviteter at tage fat på, for eksempel mingolf, bungy jump og sågar en tatoo-shop!

Bliver man en anelse træt af alle de fysiske udfoldelser, er der rig mulighed for afslapning i solstolene omkring poolen. Madpakken kan man roligt lade blive hjemme, for parken byder på masser af muligheder for at få stillet både den lille og den store sult. I de små caféer og boder kan man kan købe sandwich, frugt, is, drikkelse og lignende. Og restauranter i parken sørger for solide måltider som spaghetti og hamburger.

Det er enkelt at tage til parken på egen hånd, men kan også vælge en arrangeret tur fra en af de mange turbureaueri Alanya. Køber man en pakkeløsning indgår som regel både transport til og fra hotellet, frokost og entré til vandlandet.

Vil man ikke ud på en 30 kilometer lang køretur kan man også vælge Damlatas Aqua Center, der ligger i gåafstand fra Alanya centrum. Det er dog et meget mindre vandland, som ikke kommer i nærheden af at modsvare Aquaparkens udbud og adrenalinkicks.